Χωρίς γυμναστές και λεωφορεία τα αθλητικά σχολεία της Θεσσαλονίκης

Χωρίς γυμναστές και λεωφορεία τα αθλητικά σχολεία της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 6049/10.11.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Παρά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά 2010-2011 έχει ήδη ξεκινήσει από τις 11 Σεπτεμβρίου, χωρίς γυμναστές και λεωφορεία μεταφοράς των μαθητών παραμένουν τα αθλητικά σχολεία της χώρας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στα αθλητικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία τους, ωστόσο με τραγικές ελλείψεις γυμναστών, αλλά και χωρίς λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης λειτουργούν δύο αθλητικά σχολεία στον Εύοσμο και την Καλαμαριά. Η μη διάθεση λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών από όλες της περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου και μπορεί να διαμένουν οι μαθητές, από και προς τα αθλητικά σχολεία, δημιουργεί αναπόφευκτα προβλήματα στις οικογένειες των παιδιών που επωμίζονται και το οικονομικό κόστος, αλλά και τον χρόνο για τη μεταφορά των μαθητών. 

Η κωλυσιεργία του αρμόδιου Υπουργείου να στελεχώσει τα αθλητικά σχολεία της χώρας με εξειδικευμένους γυμναστές προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, καθώς στα αθλητικά σχολεία φοιτούν μαθητές-αθλητές υψηλού επιπέδου που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες.

Παράλληλα, η καθυστέρηση με την οποία εξεδόθη η σχετική προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των γυμναστών στα αθλητικά σχολεία μέσα στον Οκτώβριο, σηματοδοτεί επιπλέον καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πλήρωση των κενών και την ομαλή λειτουργία των αθλητικών σχολείων.

Η αδυναμία να προπονούνται οι μαθητές-αθλητές στα ειδικά αθλητικά σχολεία που φοιτούν, με εξειδικευμένους γυμναστές, εκπληρώνοντας τη βασική προϋπόθεση θέσπισης και λειτουργίας των αθλητικών σχολείων παραπέμπει αναπόφευκτα σε υποβάθμιση του θεσμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:

- Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στη στελέχωση των αθλητικών σχολείων της Θεσσαλονίκης με γυμναστές, παρά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει προ πολλού;

- Γιατί δεν έχουν διατεθεί λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα αθλητικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών στα αθλητικά σχολεία;

- Μήπως εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο την περίπτωση να προχωρήσει στην κατάργηση του θεσμού των αθλητικών σχολείων, και ως εκ τούτου δεν προχωρά στη στελέχωσή τους με γυμναστές παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς;

Απάντηση Υπουργείου